Een goed en gedegen boekhoudprogramma kan je als ondernemer veel tijd en irritatie schelen. De afgelopen maanden hebben we verschillende boekhoudsystemen onder de loep genomen. Vandaag is het de beurt aan een van de betere programma’s, namelijk DigiBTW. In dit reviewartikel gaan we je meenemen in het gehele programma. Zo starten we met wat achtergrondinformatie, vertellen we je meer over de verschillende functionaliteiten, delen we de prijzen/kosten en we laten je enkele reviews en ervaringen van andere ZZP’ers zien.
Liever direct een kijkje nemen op de website?
>>> Ga direct naar digibtw.nl!
Over DigiBTW
DigiBTW is een boekhoudprogramma welke speciaal is ontwikkeld voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Vanaf de ontwikkeling is het bedrijf zich al aan het richten op ZZP’ers en kleine ondernemingen. Dit is dan ook de reden dat het programma verschillende functionaliteiten en handigheden bevat die belangrijk zijn voor ondernemers. Waar je bij vrij veel traditionele programma’s nog veel complexe aspecten ziet, is dit programma gericht op gebruiksvriendelijkheid en gemak, waardoor je als ondernemer vrij eenvoudig je boekhouding en eventueel urenregistratie kunt doen.
Hieronder kun je de belangrijkste bedrijfsgegevens zien van DigiBTW:
Panamalaan 6H
1019 AZ Amsterdam
Tel: 085 – 888 7886
KvK: 67731082
Btw: NL857152841B01
Voor wie is DigiBTW?
Feitelijk gezien zou ieder bedrijf zijn of haar boekhouding kunnen doen in DigiBTW. Het is namelijk een zeer compleet boekhoudprogramma met talloze functionaliteiten waarmee je een sluitende administratie kunt maken. Waar de meeste traditionele boekhoudprogramma’s zich hebben gericht op grotere bedrijven heeft de focus bij DigiBTW vanaf het begin op ZZP’ers en kleine ondernemingen gelegd. De missie van het bedrijf was vanaf dag één namelijk: boekhouden begrijpelijk en makkelijk maken voor ondernemers. Bij iedere aanpassing, uitbreiding of verbetering die wordt gedaan, wordt rekening gehouden met ZZP’ers.
Echter kun je als VOF, BV, Holding, DGA, vereniging of stichting ook zeker gebruik maken van dit boekhoudprogramma. De boekhouding van een kleinere BV of VOF verschilt bijvoorbeeld niet heel veel in vergelijking met die van een ZZP’er of een eenmanszaak. Bovendien is het voor elke organisatie belangrijk om een kloppende administratie bij te houden waarbij de kosten zo laag mogelijk liggen.
DigiBTW Functionaliteiten
DigiBTW is beschikbaar in twee versies: een gratis variant met zeer beperkte functionaliteiten en de volledige versie met alle functionaliteiten. Als je een goede boekhouding wilt bijhouden, dan is het noodzakelijk om de betaalde versie af te sluiten. Anders kun je bijvoorbeeld bepaalde belangrijke functionaliteiten niet gebruiken, terwijl deze je boekhouding juist vele malen eenvoudiger maken. Hieronder hebben we de verschillende functionaliteiten per categorie voor je uitgelicht.
Met DigiBTW ben je in staat om met een aantal vrij simpele handelingen een factuur te maken én te versturen per e-mail. Bovendien kun je je facturen volledig versturen in je eigen huisstijl, inclusief logo. Met de lay-out editor kun je je huisstijl direct verwerken in de facturen en zo maak je dus een een professionele factuur.
1. Uren factureren
In het programma kun je eenvoudig je urenregistratie doen. Als je voor een klant op uurbasis werkt, zie je met een druk op de knop hoeveel uren je in de geselecteerde periode voor de desbetreffende klant hebt gewerkt, zodat je deze kunt factureren. Als je gebruik wilt maken van enkele belastingvoordelen, zoals de startersaftrek en/of de ondernemersaftrek, dan dien je voor de Belastingdienst je uren bij te houden. In het programma genereer je snel en eenvoudig urenoverzichten per periode, zoals per maand, per kwartaal of per jaar.
2. Producten factureren
Naast uren kun je uiteraard ook producten en/of diensten factureren. Het prettige is dat je producten en/of diensten die je regelmatig verkoopt, kunt opslaan. Zo hoef je ze de volgende keer alleen nog maar te selecteren, aangezien alle velden dan automatisch gevuld zullen worden.
3. iDEAL betaallink
Een groot voordeel is dat je facturen kunt voorzien van een iDEAL betaallink. Je klanten of opdrachtgevers kunnen zo eenvoudig en direct betalen met iDEAL én Creditcard. Gemiddeld gezien worden facturen die voorzien zijn van een betaallink sneller betaald, waardoor je als ondernemer sneller je geld hebt.
4. Offertes
Naast het maken en versturen van facturen heb je de mogelijkheid om offertes te maken in je eigen huisstijl. Ook offertes kun je direct per e-mail verzenden en de ontvanger kan deze volledig digitaal accorderen. Verder kun je altijd een begeleidende tekst meesturen naar de ontvanger. Wat helemaal prettig is, is dat je een offerte na acceptatie direct kunt omzetten naar een factuur. Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar voorkomt ook fouten.
5. Herinneringen en aanmaningen
Niets is zo vervelend als facturen niet of te laat worden betaald. Gelukkig biedt DigiBTW de mogelijkheid om geautomatiseerd herinneringen te sturen. Je kunt hiervoor gebruik maken van aanwezige standaardteksten, maar je hebt ook de mogelijkheid om je eigen tekst op te stellen. Het systeem houdt eveneens bij hoeveel herinneringen je hebt verstuurd en zo weet je ook wanneer het tijd is voor een tweede herinnering, aanmaning of in het uiterste geval een ingebrekestelling.
6. Periodieke facturen
Lever je een dienst in abonnementsvorm? Of lever je iedere maand hetzelfde aantal producten aan een klant? Met de optie ‘periodieke facturen’ heb je de optie om abonnementen, lidmaatschappen, strippenkaarten en andere terugkerende herhaalfacturen, volgens een vaste frequentie te genereren en automatisch te laten versturen. Hierbij heb je de mogelijkheid om een einddatum in te stellen, zodat facturen niet meer worden verstuurd als de einddatum bereikt is. Deze facturen kun je overigens ook automatisch versturen, zodat je er geen omkijken naar hebt.
7. UBL e-facturen
Misschien is een UBL e-factuur niet voor iedereen bekend. Maar een UBL factuur , is een elektronische factuur, en kan door steeds meer bedrijven, maar ook overheden (zoals Nederland en België), automatisch verwerkt worden in de administratie. Steeds meer opdrachtgevers stellen dit zelfs als eis. Als je tegenwoordig UBL facturen hanteert, laat je opdrachtgevers zien dat je professioneel en innovatief bent en dat je met de tijd meegaat. Daarnaast bespaart het opdrachtgevers ook nog eens veel tijd. Zo zie je niet voor niets steeds vaker dat opdrachtgevers eisen om facturen te versturen in een elektronisch UBL-formaat.
8. Creditfacturen
Wil je graag een factuur crediteren. In DigiBTW kun je met slechts één druk op de knop een factuur crediteren. Ook wordt deze vervolgens automatisch verwerkt in je boekhouding en de nota kun je direct versturen.
9. Btw-aangifte
Veel ondernemers hebben een hekel aan de Btw-aangifte en wachten meestal zo lang mogelijk om de aangifte te versturen. Echter maakt DigiBTW de Btw-aangifte vele malen eenvoudiger, aangezien het vrijwel vanzelf gaat. Als je als ondernemer je boekhouding goed bijhoudt, dan staat de aangifte automatisch voor je klaar en kun je hem in het programma direct versturen naar de Belastingdienst. Voor ondernemers die hun diensten en goederen aan het buitenland leveren, heeft DigiBTW de opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) ontwikkeld.
10. Bonnen inbox
Sommige ondernemers herkennen zich waarschijnlijk wel als we stellen dat er nog veel ondernemers die talloze bonnetjes bewaren of uiteindelijk kwijtraken. Tegenwoordig kun je een foto van je bonnetje maken en deze versturen naar je eigen inbox in DigiBTW. Vervolgens kun je op een gewenst moment het bonnetje verwerken in je administratie. Ook een scan van een inkoopfactuur kun je bijvoorbeeld versturen naar je inbox. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer leveranciers die facturen per e-mail sturen. Deze kun je in één keer doorsturen naar je inbox met bonnetjes.
11. Reiskosten
Registreer zeer eenvoudig je ritten voor je eigen administratie en reiskostenvergoeding, de Belastingdienst of om kilometers te factureren. Je kunt overigens ook verschillende vervoersmiddelen vastleggen. Denk aan je privéauto, trein of bus. Wanneer je met je privé-vervoersmiddel kilometers maakt, mag je bijvoorbeeld € 0,19 aan jezelf vergoeden.
12. Afschrijvingen
Zodra je investeringen doet vanaf €450,-, dan dien je deze af te schrijven over een periode van 5 jaar. In het programma kun je dat ook weer met slechts één druk op de knop regelen. Groot voordeel hiervan is dat je dit bijvoorbeeld niet meer kan vergeten in de toekomst.
13. Bankkoppeling
Een van de meest prettige functionaliteiten van DigiBTW is de bankkoppeling. Zodra je de automatische bankkoppeling hebt ingesteld, staan je banktransacties direct en realtime in je boekhouding. Op deze wijze is je boekhouding te allen tijde up-to-date. De meeste transacties worden bovendien automatisch gematcht met facturen en kosten. Het is een zelflerend systeem dat na iedere transactie een stukje beter en slimmer wordt. Overigens worden alle Nederlandse banken ondersteund. Zelfs enkele andere Europese banken worden inmiddels ondersteund.
14. Jaarafsluiting
Na ieder boekjaar dien je een jaarafsluiting te maken. Zo weet je ook gelijk of alles compleet en correct is verwerkt voor je het verstuurt naar de Belastingdienst.
15. Inzicht
Inzicht is een belangrijke pijler van DigiBTW. Zo kun je bijvoorbeeld ook met je mobiele telefoon inloggen zonder iets te downloaden en daarnaast hebben ze een dashboard ontwikkeld. Het overzichtelijke dashboard toont je de financiële situatie, openstaande facturen, eventuele betalingen die je (nog) moet doen en meer. Zo heb je op elk gewenst moment inzicht in je complete boekhouding / administratie. Verder zijn verschillende rapportages en kolommen beschikbaar.
Support
Een groot pluspunt van DigiBTW is de uitstekende support. Zo is bijvoorbeeld een zeer uitgebreide handleiding beschikbaar waar ontzettend veel functionaliteiten uitgebreid worden uitgelegd. Ook is de sectie ‘Veelgestelde vragen’ serieus genomen en worden hier veel veelgestelde vragen beantwoord. Heb je toch een vraag of probleem waar je uiteindelijk niet aan uitkomt? Je kunt contact opnemen met de supportafdeling via onderstaande contactmethodes:
- Contactformulier op de website
- Telefoon: 085 – 888 7886
Voordelen DigiBTW
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bevat DigiBTW talloze functionaliteiten die het jou als ondernemer makkelijker maakt. Voor het complete overzicht hebben we de belangrijkste voordelen van DigiBTW voor je op een rijtje gezet.
- Ontwikkeld voor ZZP’ers
- Zeer gebruiksvriendelijk
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Uitgebreide functionaliteiten
- Uitstekende support
- Veilig
- Koppeling met bank mogelijk
- Koppeling met Belastingdienst
- 30 dagen gratis proberen
- Zeer goed beoordeeld
DigiBTW prijzen / kosten
Nu je hebt kunnen lezen over alle mogelijkheden en functionaliteiten van DigiBTW is het wel zo handig als je weet wat de prijzen zijn van dit boekhoudprogramma, zodat je precies weet met welke kosten je rekening dient te houden.
De prijs/kosten van DigiBTW is slechts €10,- per maand, of €100,- per jaar bij jaarbetaling, waarbij je het boekhoudprogramma de eerste 30 dagen volledig gratis kunt uitproberen.
DigiBTW reviews en ervaringen
Voor je definitief je boekhouding met DigiBTW gaat doen, kunnen we het heel goed voorstellen dat je graag verschillende reviews en ervaringen zou willen lezen van ondernemers / ZZP’ers die je al zijn voorgegaan. Daarom hebben we een drietal reviews voor je op een rijtje gezet.
DigiBTW review Arno: “Ik was niet zo tevreden met mijn vorige boekhoudpakket, dus besloot ik om een proefperiode te starten bij DigiBTW. Eerlijk gezegd, was ik vanaf het eerste moment onder de indruk van de lay-out, de gebruiksvriendelijkheid en de functionaliteiten. Uiteindelijk besloten om mijn boekhouding over te zetten en direct aan de slag gegaan. Verder in het begin regelmatig gebruikt van de handleidingen en uiteindelijk alles zélf voor elkaar weten te krijgen. Ik kan DigiBTW zeker aanbevelen aan andere ZZP’ers.”
DigiBTW ervaringen Lizzy: “Sinds begin dit jaar begonnen met het boekhoudprogramma van DigiBTW en het werkt ontzettend eenvoudig. Ben zelf geen heldin in het doen van de boekhouding, maar nu is het zelfs voor mij goed te doen. Binnenkort gaan we met de onze vereniging ook over op dit boekhoudprogramma.”
DigiBTW recensie Jonas: “In het verleden werkte ik regelmatig met een externe boekhouder en dat kostte me toch aardig wat geld. Sinds ik met DigiBTW werk kan ik mijn administratie en boekhouding volledig zelf doen. Het is heel gebruiksvriendelijk en eigenlijk spreekt het allemaal voor zich. Alleen in de eerste twee weken is het belangrijk om alles even goed door te lopen en in te stellen. Zeker een aanrader!”
Heb je zelf ervaringen met DigiBTW? Laat je persoonlijke review of recensie dan vooral achter in een reactie onder dit artikel, zodat zoveel mogelijk ondernemers dit kunnen lezen.
DigiBTW alternatieven
Zoals je in dit reviewartikel hebt kunnen lezen, is DigiBTW een zeer goed en degelijk boekhoudprogramma waarmee je je gehele boekhouding en administratie kunt doen. Daarnaast is het prijstechnisch ook een zeer aantrekkelijk product. Echter krijgen we ook zo nu en dan de vraag wat geschikte alternatieven zijn.
DigiBTW vs E-boekhouden
E-boekhouden is een van de bekendste alternatieven voor DigiBTW. Het is een van de bekendste en meest gebruikte boekhoudprogramma’s van Nederland. Qua functionaliteiten en prijstechnisch zijn de verschillen niet zo groot. E-boekhouden ziet er ten opzichte van DigiBTW wat minder modern uit, maar doet in principe hetzelfde.
DigiBTW vs Moneymonk
Wanneer je budget wat groter is en je een zeer kwalitatieve oplossing wenst, dan is Moneymonk zeker het bekijken waard boven DigiBTW. De functies zijn in de meeste gevallen nét wat beter en slimmer ingericht en je boekhouding op orde houden is zeer eenvoudig. Wel kost het je wat tijd om alles te ontdekken en ligt de prijs dus een stuk hoger, namelijk €25,- per maand.
Veelgestelde vragen
Hieronder kun je een overzicht vinden van de veelgestelde vragen. Heb je na het lezen van dit reviewartikel nog een of meerdere vragen? Stel ze dan vooral in een reactie onder artikel. We beantwoorden je vragen doorgaans binnen 24 uur.
Op de website digibtw.nl kun je een account aanmaken en je start dan automatisch een proefaccount van 30 dagen. Dit account stopt na 30 dagen vanzelf, tenzij je zélf een actief abonnement afsluit.
De prijs/kosten van DigiBTW is slechts €10,- per maand, of €100,- per jaar bij jaarbetaling, waarbij je het boekhoudprogramma de eerste 30 dagen volledig gratis kunt uitproberen.
Over het algemeen zijn de reviews zeer goed. Met name de verschillende functionaliteiten, het gebruikersgemak en de lay-out worden regelmatig positief beoordeeld.