Het gewicht van een labrador is belangrijk als je je labrador een lang en gezond leven gunt. Je kunt het aantal levensjaren bovendien verlengen als je ervoor zorgt dat je pup op gewicht blijft. Ook zal het gezondheidsproblemen voorkomen en daar profiteer je zelf ook van, aangezien de kosten voor de dierenarts ook niet mals zijn. In dit artikel gaan we je alles vertellen over het gewicht van een labrador. Na het lezen van dit artikel heb je een antwoord gekregen op de volgende vragen:
- Hoe weeg je een labrador?
- Hoe houd ik mijn labrador op het juiste gewicht?
- Waarom zijn er verschillen in het gewicht tussen labradors?
- Wat is het gemiddelde gewicht van een labrador?
Wil je liever niet langer wachten en direct aan de slag met de juiste opvoeding van je labrador?
>>> Download dan het complete Handboek voor de Labrador!
Hoe weeg je een labrador?
Het wegen van een labrador kan op 2 verschillende manieren. De ene manier is wat nauwkeuriger dan de andere, maar we nemen ze allebei even met je door.
1. Zelf je labrador thuis wegen
Voor de wat kleinere honden is het een optie om thuis je hond te wegen. Je zet dan je lieve, kleine hond niet zelf op de weegschaal, maar je gaat er eerst zelf op staan. Vervolgens noteer je je gewicht en ga je er nogmaals, maar nu mét labrador, op staan. Je trekt je eigen gewicht ervan af en op deze manier heb je een aardige inschatting van het gewicht. Het zal niet 100% tot op de gram nauwkeurig zijn, maar het geeft je een goed inzicht.
2. Je labrador laten wegen in een dierenkliniek
Een meer nauwkeurige methode om het gewicht van je labrador te achterhalen, is door het wegen in een dierenkliniek. Ook als je een wat zwaardere pup hebt, dan is dit de beste optie die er is. Niet iedereen is namelijk in staat om zomaar even een pup op te tillen. In de meeste gevallen kun je een professionele weegschaal bij de dierenkliniek of dierenarts gratis gebruiken. Als je liever iedere dag of iedere week het gewicht van je labrador wilt monitoren, dan kun je ervoor kiezen om zelf een weegschaal aan te schaffen, maar deze zijn niet heel goedkoop.
Labrador op gewicht houden
Het is zeer belangrijk om je pup op gewicht te houden, hoe lastig dat soms ook is. Zeker een labrador is soms niet eenvoudig op gewicht te houden. Mocht je je pup niet op gewicht kunnen houden, dan kan dat vervelende gezondheidsproblemen met zich meebrengen. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Gezondheidsproblemen waar je dan aan zou kunnen denken, zijn bijvoorbeeld gewrichtsproblemen.
Een te zware labrador komt in de meeste gevallen aan de ene kant door te veel voeding en aan de andere kant door te weinig beweging. Soms heb je het niet direct door dat hij wat zwaarder begint te worden, tot dat je wellicht schrikt van zijn gewicht en zijn buikomvang. Ook bij een labrador heeft dit invloed op de manier van bewegen, net zoals je ziet bij mensen die (veel) te zwaar zijn. Je kunt je labrador dus vooral op gewicht houden door lekker actief te blijven, maar kijk ook goed naar de voeding. Een labrador is met name dol op lekkere tussendoortjes.
Wil je liever direct aan de slag met de juiste opvoeding van je labrador?
>>> Download dan het complete Handboek voor de Labrador!
Verschillen in het gewicht van een labrador
Er zitten weldegelijk verschillen in het gewicht van een labrador. Iedere labrador is immers uniek en er zijn een aantal belangrijke eigenschappen die impact hebben op het gewicht van de labrador. De eerste eigenschap is bijvoorbeeld het geslacht. Doorgaans is een reu zwaarder dan een teefje. Ook het type labrador kan impact hebben op het gewicht van de labrador, net als het karakter. Een hardwerkende, actieve pup zal minder wegen dan een wat rustigere pup. Zelfs Amerikaanse labradors zijn doorgaans 5 tot 10 procent En uiteraard is voeding ook een factor die het verschil in gewicht kan verklaren tussen verschillende labradors.
Hoeveel weegt een labrador?
Dan het gewicht van een labrador. Veel baasjes vragen zich regelmatig af wat nu het ideale of meest gezonde gewicht is in een bepaalde levensfase. Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, hebben we 2 verschillende tabellen gemaakt: een voor teefjes en een voor reuen.
1. Gewicht van een teef
Huidige Leeftijd | Ideale Gewicht |
3 maanden | 9-11 kilogram |
4 maanden | 12-15 kilogram |
5 maanden | 15-18 kilogram |
6 maanden | 18-22 kilogram |
12 maanden | 25-29 kilogram |
18 maanden | 25-21 kilogram |
volwassen teefjes | 25-35 kilogram |
Zoals je in bovenstaande tabel kunt aflezen, gaat het met name in de eerste maanden ontzettend hard met het gewicht. Waar een labrador na 3 maanden idealiter tussen de 9 en 11 kilogram weegt, ligt dat na 6 maanden al tussen de 18 en 22 kilogram. Een volwassen teefje heeft uiteindelijk een streefgewicht wat ergens tussen de 25 en 35 kilogram weegt.
2. Gewicht van een reu
Huidige Leeftijd | Ideale Gewicht |
3 maanden | 11-13 kilogram |
4 maanden | 14-16 kilogram |
5 maanden | 17-20 kilogram |
6 maanden | 20-24 kilogram |
12 maanden | 27-30 kilogram |
18 maanden | 29-32 kilogram |
volwassen reu | 30-37,5 kilogram |
Ook een reu groeit in de eerste maanden ontzettend hard in gewicht. Gemiddeld gezien op het zelfde tempo als een teef. Uiteindelijk zal in de meeste gevallen het toppunt van een reu net wat zwaarder liggen dan een teef, maar niet bijster veel hoger.
Gewicht van een labrador
Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen, kan het gewicht van een labrador enigszins variëren. Je hoeft dus ook niet direct in paniek te raken wanneer je wat afwijkt van bovenstaande tabellen. De ene labrador is nu bijvoorbeeld eenmaal groter dan de ander. Om te bepalen of jouw labrador op het juiste gewicht is, kun je de lichaamsconditie van je labrador beoordelen. Dit kun je vrij eenvoudig doen door goed te kijken en door vooral goed te voelen. Op basis daarvan kun je de lichaamsconditie van je labrador beoordelen met een cijfer van 1 tot 9. De richtlijnen van de labrador lichaamsconditie zijn als volgt:
1. Zijn de zowel de ribben, de bekken en zelfs de onderste wervelkolom geheel zichtbaar? Dan is je labrador aan de (veel) te dunne kant.
2. De ribben, de bekken en de ruggengraat zijn zichtbaar en je kan geen vet voelen. De buik loopt zeer waarschijnlijk omhoog achter de ribben wanneer je van de zijkant kijkt. Als dit het geval is, dan is je labrador aan de dunne kant.
3. Kun je de ribben van de labrador vrij eenvoudig voelen en zijn ze misschien zelfs nog zichtbaar? En voel je ook géén vet? In dit geval is je labrador nog aan de dunne kant.
In bovenstaande drie gevallen (lichaamsconditie 1-3) is je labrador (veel) te dun.
Wil je liever direct aan de slag met de juiste (op)voeding van je labrador?
>>> Download dan het complete Handboek voor de Labrador!
4. Kun je de ribben van de labrador vrij eenvoudig voelen en zie je een klein vetlaagje? Kun je ook de taille vrij makkelijk zien? Dan zit je labrador op een gezond gewicht.
5. Kun je de ribben van je labrador goed voelen en zie je ook weinig tot geen overtollig vet? Als je vervolgens ook de buik ziet oplopen achter de ribben, dan zit je labrador op een goed en gezond gewicht.
Kun je de lichaamsconditie van je labrador beoordelen met een 4 of 5. Houd dit dan vooral zo vol!
6. Kun je de ribben van je labrador nog voelen, maar zie je al wel wat overtollig vet? Kun je de taille nog wel met het blote oog zien? Je labrador heeft dan licht overgewicht.
7. Kun je de ribben van je labrador niet tot nauwelijks voelen door al het vet war er zit? Zie je zelfs vet boven de staart? Dan kampt je labrador met overgewicht wat vervelende gevolgen kan hebben voor zijn gezondheid.
8. Is de laag met vet zo dik en stevig dat je de ribben helemaal niet meer kan voelen? Zie je ook vet boven de staart en nabij de wervelkolom? Dan heeft je labrador obesitas.
9. Zie je overal waar je kijkt vet en zit het vet zelfs op de nek én op de poten? Dan heeft je labrador een flinke vorm van obesitas te pakken.
Beoordeel je de lichaamsconditie van je labrador met een 6, 7, 9 of 9? Dan is je labrador aan de zware kant of zelfs (veel) te zwaar.
Wil je direct aan de slag met de juiste (op)voeding van je labrador, zodat je labrador (opnieuw) gezond wordt?
>>> Download dan het complete Handboek voor de Labrador!
Naast het gewicht van de labrador kun je op onze website nog véél meer lezen over de labrador. Houd ook onze blogs goed in de gaten!