Cryptocurrency’s zijn populairder dan ooit. Dit geldt zeker niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor diverse altcoins, zoals Ethereum, Cardano, VeChain, Ripple en meer. Echter hoor je ook steeds meer verhalen van personen waarbij de wallet is gehackt, waardoor de gehele waarde van hun portefeuille in één klap verdwenen is. Cybersecurity an sich is niet voor niets een van de meest belangrijke aspecten van veel bedrijven tegenwoordig. Ook het beveiligen van je cryptoportefeuille is ontzettend belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om de beveiling op te schroeven, waarvan het gebruiken van een Hardware Wallet er een van is. In dit artikel gaan we je meer vertellen over dit product. Zo leggen we je uit wat zo’n hardware wallet nu precies is en hoe het werkt. Ook vergelijken we enkele bekende wallets met elkaar en laten we je weten waar je dit product het beste kunt kopen.
Liever direct een hardware wallet aanschaffen?
>>> Ga direct naar hardwarewalletonline.nl
Wat is een hardware wallet?
Een Hardware Wallet is een klein, los USB-apparaat waarmee je een cryptowallet kunt beveiligen. De allergrootste zorg van beleggers in cryptovaluta is dat ooit een wallet wordt gehackt of gestolen en dat je in één klap alles kwijt kunt zijn. Het is en blijven immers digitale munten en dat maakt ze wat kwetsbaarder voor hackers en malware. Je kunt wel het nodige doen ter bescherming, maar als je serieuze bedragen belegt, dan kun je je wallet het beste maximaal beveiligen.
Zo’n USB-apparaat kun je een beetje zien als de scanner die je gebruikt bij het internetbankieren. Daar bevestig je met een scanner ook iedere transactie die je doet. Zonder zo’n scanner kun je immers geen transactie maken. Het is een extra vorm van Two-Factor-Authentication (2FA) en beschermt jouw cryptowallet tegen hackers, malware en dieven. In het ergste geval hebben ze wel toegang tot je laptop, maar geen (fysieke) toegang tot je hardware wallet.
Bitcoinwallets zijn namelijk virtueel en om deze reden bestaan ze uitsluitend op de blockchain. Je kunt toegang verkrijgen via een walletapplicatie in combinatie met een unieke seed phrase. Zo’n seed phrase is een unieke reeks van 12 of 24 korte Engelse woorden. Maar wat is dan het gevaar zal je misschien denken. Het gevaar schuilt in de seed phrase. Als iemand anders jouw seed phrase heeft bemachtigd, dan kan deze persoon via iedere walletapplicatie toegang krijgen tot jouw digitale wallet. Met enkele klikken is je wallet binnen enkele seconden leeg. Dit wil je uiteraard te allen tijde voorkomen! Vandaar dat wordt aangeraden om de seed phrase niet via een computer of laptop in te voeren en deze goed te bewaren, bijvoorbeeld in een kluis.
Maar in plaats van zo’n digitale wallet kun je dus ook een hardware wallet gebruiken en deze is bedoeld om je seed phrase te beschermen. Op dit apparaat kun je namelijk een seed phrase genereren die het apparaat nooit zal verlaten. Je hoeft de seed phrase ook nooit in een walletapplicatie in te vullen, want dat wordt nu via de hardware wallet geregeld. Wat je nu doet, is het verbinden van de hardware wallet en deze kun je voortaan ontgrendelen met een makkelijk te onthouden pincode.
Hoe werkt een hardware wallet?
Een hardware wallet werkt als volgt:
Wanneer je door middel van een walletapplicatie op een computer, laptop of mobiele telefoon een transactie maakt, dan stuurt deze applicatie de transactie naar de hardware wallet. Op het schermpje van deze wallet zie je vervolgens de details van de transactie. Controleer deze altijd goed en druk daarna ter bevestiging op het knopje van de hardware wallet. Wanneer je dat hebt gedaan, ondertekent de hardware wallet de transactie met de private keys die behoren aan jouw unieke seed phrase. Na ondertekening wordt deze transactie versleutelt, zodat de onderliggende data niet meer te ontcijferen valt. Als laatste stuurt de hardware wallet de versleutelde transactie terug naar de walletapplicatie, die het dan uiteindelijk doorstuurt naar het Bitcoinnetwerk.
Het belangrijkste voordeel is dat de wallet de seed phrase gescheiden houdt van computers, laptops en mobiele telefoons, zodat de seed phrase niet het internet op gaat. Het internet is namelijk bij uitstek de plek voor cybercriminelen om toe te slaan. Zo’n hardware wallet bevat gespecialiseerde en zeer sterk beveiligde hardware en zijn ook ontwikkeld met beveiliging als doel. De transactie die versleuteld en ondertekend is, zal ook altijd veilig zijn. Dit is namelijk exact dezelfde data die publiekelijk op de blockchain wordt aangeboden. In principe is dit wat er aan de achterkant gebeurt wanneer er een transactie plaats vindt.
Naast de zeer goede veiligheid staan hardware wallets bekend om de goede gebruiksvriendelijkheid. Je hoeft dus nooit meer handmatig alle woorden van de seed phrase in te typen of in te vullen. Je hoeft nu uitsluitend de wallet aan te sluiten en te ontgrendelen met je unieke pincode.
De meeste fabrikanten van dergelijke wallets bieden ook bijbehorende webapplicaties aan. Echter zijn er ook diverse andere applicaties en zo ben je dus zeker niet afhankelijk van de fabrikant of de software die wordt aangeboden. Doorgaans kun je dan ook vrij eenvoudig overstappen naar een andere walletapplicatie.
Wees er wél van bewust dat je nog steeds een back-up nodig hebt van je seed phrase, bijvoorbeeld op papier in een kluis. Je hebt deze namelijk nodig als je hardware wallet kapot gaat of wanneer een onverwacht probleem zich voortdoet. Dankzij de back-up kun je dan de seed phrase invoeren in een nieuwe hardware wallet. Let goed op dat je de back-up nooit invult op een computer, laptop of mobiele telefoon.
Je hebt nog steeds wel een back-up van je seed phrase nodig, op papier of een duurzamer materiaalsoort. Die heb je nodig voor het geval je hardware wallet stuk gaat of een ander probleem zich voordoet. Met behulp van je back-up kan je dan de seed phrase in een nieuwe of andere hardware wallet invoeren. Deze back-up vul je nooit in op een computer of smartphone.
In onderstaande video van BTC Direct kun je nog wat meer te weten te komen over de werking ervan.
Verschillende hardware wallets vergelijken
Er zijn diverse merken en diverse soorten hardware wallets die worden aangeboden. Zo zijn merken als Ledger en Trezor zeer bekend, maar er zijn ook enkele andere merken die prima wallets aanbieden. De prijs van een wallet kan varieren van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s.
De duurdere wallets hebben vaak een wat groter scherm, bieden extra functionaliteiten en hebben doorgaans een wat betere bouwkwaliteit. Echter is de belangrijkste functionaliteit in de basis bij iedere hardware wallet hetzelfde. De verschillende merken kunnen wel variëren qua technologie die wordt gebruikt. Toch zijn de verschillen voor de meeste consumenten erg klein en complex van aard. Vaak kiezen consumenten wel voor een merk dat in de loop der jaren een goede reputatie heeft opgebouwd.
Hieronder hebben we 5 verschillende hardware wallets toegelicht, zodat jij als lezer de beste hardware wallets kunt vergelijken.
De beste hardware wallets
1. Trezor Model T
De Trezor Model T hardware wallet is een alles-in-een wallet die geschikt is voor een brede doelgroep. Hij is ontwikkeld door een fabrikant die tevens de eerste was die met hardware wallets op de markt kwam. Na flinke innovaties bestaat nu de luxe Trezor Model T. Deze bevat een zeer degelijke basis, maar heeft ook verschillende geavanceerde uitbreidingsmogelijkheden voor de wat meer fanatieke beleggers. Deze wallet is voorzien van een touchscreen scherm en dit scherm werkt écht ontzettend soepel, prettig en snel. Ook de geavanceerde mogelijkheden zijn zeer snel uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld vrij eenvoudig jouw phrase seed over meerdere locaties te verdelen, mocht je dat willen. Al met al vinden wij persoonlijk dat de Trezor Model T de beste hardware wallet is voor all-round beleggers. Voldoende functies en een ijzersterke beveiliging.
2. Ledger Nano X
De Ledger Nano X is de beste hardware wallet als je als belegger de voorkeur hebt om jouw cryptovaluta’s vanaf een mobiele telefoon te beheren. Het bevat namelijk een beveiligde Bluetooth beveiliging en een zeer fijne mobiele applicatie (zowel voor iOS als Android) en hiermee kun je deze zeer eenvoudig op je mobiele telefoon gebruiken. Verder is deze wallet voorzien van een zeer snelle processor, een accu die wel tot 8 uur mee gaat, biedt het ondersteuning voor ruim 1500 cryptomunten en vindt je ook nog eens diverse functies als staking, swapping en lending. Van alle hardware wallets is Ledger op dit moment de grootste fabrikant en heeft het wereldwijd al miljoenen wallets verkocht. Misschien dat sommigen de Nano S nog wel kennen. De Nano X is echter de opvolger van d Nano S en bevat diverse verbeteringen. De prijs is wel ongeveer twee keer zo hoog, maar daarvoor krijg je dus een snellere, luxere wallet met méér opslagruimte.
3. Bitbox02
De Bitbox02 is net wat anders dan de meeste wallets. De absolute focus ligt op de veiligheid en de functies die een wallet zou moeten bevatten. Je vindt hier wat minder geavanceerde functies en hoeveelheid cryptomunten, maar in ruil daarvoor heb je een zeer veilige opslag en talloze veiligheidsfuncties. Je koopt deze wallet niet als je veel verschillende cryptomunten bevat, maar wel als het je gaat om de puurheid van de wallet. Als je uitsluitend Bitcoin of Ethereum bezit, dan is dit zeker een hardware wallet die het overwegen waard is.
4. Ledger Nano S
De Ledger Nano S is de bekendste en meest verkochte wallet ter wereld. Zeker voor beginners in de cryptowereld is dit een prima wallet. Het doet wat het moet doen, is relatiefgoedkoop en er zijn voldoende extra mogelijkheden. Dankzij de veilige chip is de beveiliging van hoog niveau en daarnaast bevat het een eigen ontwikkeld besturingssysteem. De opties zijn iets minder in vergelijking met de Nano X, maar je betaalt ook slechts de helft van de prijs.
5. Trezor Model One
De Trezor Model One is de grondlegger van alle hardware wallets. Toch is het vandaag de dag nog steeds een prima wallet en de software is de laatste tijd ook enorm verbeterd. In een zeer veilige omgeving heb je verschillende functies die je kunt gebruiken. Het grote verschil met de Trezor Model T is dat deze variant géén touchscreen heeft en aanvoelt alsof het van plastic is. Aan de andere kant is deze wallet ook de helft goedkoper dan de Model T. Voor de beginnende gebruiker nog steeds een prima wallet welke de afgelopen jaren een uitstekende reputatie heeft opgebouwd.
Hardware Wallet kopen
Uiteindelijk een keuze maken welke hardware wallet je zou willen kopen, is niet voor iedereen even eenvoudig. Het is belangrijk om goed te kijken naar je persoonlijke situatie en persoonlijke behoeftes. De opties en functies zijn tegenwoordig eindeloos, maar het gaat écht om je persoonlijke voorkeuren. Als je zaken als veiligheid, budget, mogelijkheden, gebruiksgemak, aantal cryptomunten, etc. meeneemt, dan komen bovenstaande 5 in ieder geval goed uit de bus. Onze nummer 1 hoeft niet per definitie jouw nummer 1 te zijn, omdat iedere persoonlijke situatie weer anders is. Een aanbieder waar je bovenstaande hardware wallets kunt kopen, is hardwarewalletonline.nl. We vertellen je graag wat meer over dit bedrijf.
Hardware wallet online
hardwarewalletonline.nl is een online aanbieder van hardware wallets en zij zijn een officieel verkooppunt van de merken Ledger, Trezor, Cryptobag en BitBox. Daarnaast beschikken ze over een Europees Webwinkelkeurmerk en hebben ze ondertussen meer dan 1.000 reviews verzameld met de gemiddelde score ‘Uitstekend’. Verder staat de klantenservice 7 dagen per week klaar voor al je vragen en/of opmerkingen.
Hardware wallet online review
We kunnen ons heel goed voorstellen dat je graag enkele reviews of ervaringen wilt lezen van beleggers in cryptovaluta die je onlangs zijn voorgegaan. Om deze reden hebben we hieronder een aantal reviews voor je verzameld en op een rijtje gezet.
Hardware wallet online review Steven: “Enkele jaren geleden gestart met wat kleine bedragen beleggen in cryptovaluta en vorig jaar werd het tijd om alles eens zeer goed te beveiligen, omdat het een serieus bedrag is geworden. Via hardware wallet online een Ledger gekocht en bevalt tot op heden uitstekend.”
Hardware wallet online ervaringen Corne: “Contact gehad met de klantenservice, omdat ik enkele vragen had over 2 verschillende wallets. Keurig en vakkundig te woord gestaan door een medewerker. Verder was het product binnen een dag in huis, prima service dus!”
Hardware wallet online recensie Amber: “Degelijke hardware wallet online gekocht voor een prima prijs. Al enkele maanden zeer tevreden en transacties doen gaat hartstikke soepel. Kan het anderen zeker aanbevelen om een goede hardware wallet te gebruiken. Veiligheid is in mijn ogen veruit het belangrijkste aspect in deze branche.”
Veelgestelde vragen
Hieronder kun je een overzicht vinden van de veelgestelde vragen over hardware wallet online. Mocht je na het lezen van dit reviewartikel nog een of meerdere vragen hebben, dan kun je deze altijd stellen in een reactie onder dit artikel.
De reviews en ervaringen zijn over het algemeen zeer goed. Met name de aantrekkelijke prijzen en de snelle levering wordt regelmatig positief beoordeeld.
Wanneer je op werkdagen bestelt, dan ontvang je je wallet al de volgende dag. Als je in het weekend bestelt, dan duurt het doorgaans 2 dagen. Verzendingen binnen Nederland en België zijn overigens gratis!
Binnen 30 dagen kun je je bestelling retourneren op voorwaarde dat de verpakking ongeopend is. Let erop dat bij verbreking van de seal het product niet meer retour gezonden kan worden. Dit geld ook voor de plastic sleeve om het product heen.