Je hebt de afgelopen jaren vast wel eens gehoord van de termen cryptocurrency en Bitcoin. Cryptocurrency zijn digitale betaalmiddelen en de Bitcoin is de eerste en tevens grootste cryptomunt die we kennen. Echter zijn er tegenwoordig veel meer cryptomunten in omloop. Deze cryptomunten, welke ook wel regelmatig ‘altcoins’ worden genoemd, hebben de afgelopen jaren regelmatig in de schijnwerpers gestaan. Een van deze cryptomunten is Ethereum. In dit artikel gaan we dieper in op deze digitale munt, vertellen we je wat meer over het ontstaan en waar je terecht kunt voor de meest actuele koersen.
Wat is Ethereum?
Ethereum (ETH) is een zeer grote en bekende munt in de cryptocurrency. Na de Bitcoin is het de grootste munt in deze digitale wereld. Ethereum heeft daarnaast zijn eigen blockchain welke zeer veel wordt gebruikt in de gehele industrie.
Ethereum is echter pas 5 jaar geleden gelanceerd. In juli 2015 is het project gelanceerd door Vitalik Buterin en Gavin Wood en het is destijds direct voorgesteld als een open source blockchain-gebaseerd gedistribueerd computerplatform en besturingssysteem met slimme contractfunctionaliteit. Dit grootste project heeft daarnaast ook zijn eigen cryptocurrency, namelijk Ether (ook wel ETH genoemd). Het hele idee is ontstaan vanwege het feit dat Vitalik dacht dat het eenvoudiger zou zijn wanneer iedereen zijn eigen applicatie op één blockchain zou kunnen laten plaatsen.
Ethereum verwachte koers
Helaas hebben ook wij geen glazen bol waarmee we de Ethereum koers kunnen voorspellen. Toch zijn er diverse geluiden in de markt en de samenleving waarin gesuggereerd wordt dat steeds minder transacties via cash zullen gaan en dus steeds meer transacties digitaal plaats zullen vinden. Wat dat betreft is dat voor cryptocurrency’s een positieve ontwikkeling, aangezien de koers vaak samenhang kent met de ontwikkeling van diverse apps.
Hoe dat specifiek de Ethereum koers zal beïnvloeden, is lastig te voorspellen. Toch zijn we vrij positief gestemd, aangezien Ethereum de op een na populairste cryptomunt is. Hierdoor zijn de verwachtingen dat er nog meer dan voldoende rek zit in de prijs van deze digitale munt. Echter zijn het helaas nooit garanties voor in de toekomst.
Hoe komt deze koers tot stand?
Ethereum is een product dat verhandeld wordt. Bij ieder product dat verhandeld wordt, spelen vraag en aanbod een zeer cruciale rol. Dat is bij cryptocurrency niet anders. De geïnteresseerden en de verkopers op de cryptomarkt bepalen de actuele prijs door tegen elkaar op te bieden. Hoe meer geïnteresseerden, hoe hoger de prijs zal worden. Echter is het ook zo dat de prijs zal dalen wanneer mensen op een bepaald moment juist willen verkopen. De Ethereum koers is overigens al langere tijd vrij stabiel. Er zit een gedegen groei in de actuele koers.
Een andere factor die een belangrijke rol speelt bij de koersbepaling en verwachting is het algemene nieuws wat betreft cryptocurrency. Regelmatig zijn er grote nieuwszenders die uitpakken met een artikel over crypto’s wat doorgaans een positief effect heeft op de koers. Naar aanleiding van een positief artikel stijgt namelijk de vraag naar dergelijke cryptomunten, zoals Ethereum direct. Ook noemden we al even de ontwikkeling van apps. Crypto’s en digitale innovatie gaan namelijk vaak hand in hand.
Waar dien je rekening mee te houden?
Wanneer je in het verleden gehandeld hebt met aandelen, dan zal je nu in een hele andere wereld terecht komen. Waar aandelen over een lange periode nagenoeg stil stonden, is dit met de koers van cryptomunten volledig anders. De koers is namelijk alles behalve stabiel en wordt door de diverse hoge pieken en diepe dalen vaak dynamisch genoemd. Dat komt vooral omdat keuzes en beslissingen van slechts één speler de markt volledig op zijn kop kunnen zetten. Wanneer iemand veel Ethereum bevat en deze besluit te willen verkopen, dan zal de koers vrijwel direct een beweging maken. Maar ook wanneer grote internationale investeerders besluiten om te gaan investeren in cryptomunten, dan zal de markt en dus ook de koers enorm gaan fluctueren. De conclusie zal voor de meesten inmiddels wel helder zijn: de koers kent grote schommelingen, wat we in de cryptocurrency ook wel een hoge prijsvolatiliteit noemen.
Ethereum 2.0
Degenen die al wat langer actief zijn in de wereld van cryptovaluta zullen het waarschijnlijk al wel zijn tegen gekomen: Ethereum 2.0 wordt zeer waarschijnlijk in 2020 gelanceerd en anders in het eerste kwartaal van 2021. De 2.0 versie is een update op de eerste versie en moet bepaalde schaalbeperkingen oplossen richting de toekomst. Ook zal het gebruikersgemak een flinke update krijgen, zodat het gebruik nog laagdrempeliger zal worden voor nieuwe, potentiële gebruikers en investeerders. In de loop van 2021 zullen er nog meer diverse verbeteringen worden doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan verbeteringen rondom veiligheid, privacy en meer. Het belooft in ieder geval veel goeds voor in de toekomst.
Veelgestelde vragen rondom Ethereum
Hieronder kun je de veelgestelde vragen rondom Ethereum vinden. Mocht je na het lezen van dit artikel nog aanvullende vragen hebben, laat het dan vooral weten in een reactie op dit artikel.
De Ethereum koers wordt continu bijgewerkt en bevat zeer accurate en realtime data. Deze data wordt aangeleverd door diverse leveranciers, waardoor de actuele koers enkele milliseconden zal achterlopen op de daadwerkelijke koers.
Je kunt de koers terugkijken tot aan de livegang in juli 2015. Zo heb je een inzicht in de koersverloop van de afgelopen jaren. Bovendien kun je ook inzoomen op bepaalde specifieke periodes, zoals afgelopen maanden of afgelopen jaar.
Online kun je doorgaans beide koersen zien. Normaal gesproken wordt de Euro variant standaard getoond op Nederlandstalige websites.